Yoko YXR Skating Mini

Kauden mielenkiintoisimmat uutuudet ovat Yokon YXR Skating Mini -sukset luisteluhiihtoon. Sukset ovat 150cm pitkät ja tehty täysin samoista materiaaleista kuin kisasukset.

Vastaavanlaista tuotetta on joskus muinoinkin yritetty tuoda markkinoille, mutta silloin kokeilu epäonnistui. Sukset olivat levottomia ja suuntavakaus puuttui. Nykyisien suksien pohjana on toiminut Yokon 188cm pitkä YXR-kisasuksi. Jäykkyydet ja ominaisuudet ovat siis täysin samat mitä 188cm pitkässä suksessa. Periaatteessa Yokon miehet ovat ottaneet 188cm sukset ja leikanneet ”ylimääräiset” 19cm keulasta ja kannasta pois.

Suksien suuntavakauteen vaikuttaa painealueiden pituus, muoto ja paikka sekä suksien jäykkyys. Suksien painealueet yleensä sijaitsevat noin 30cm keulan takana sekä kannan alla tai vähän sen takana. Pidempi painealueiden väli tekee suksista suuntavakaamman.

Painealueiden raideväli on siis 150cm pitkässä Yoko YXR Skating Mini -suksessa täysin sama kuin 188cm pitkässä kisasuksessa. Eli paineettomat keulat ja kannat on leikattu pois. Suksen jäykkyys on myös onnistuttu rakentamaan samalle tasolle pitkän suksen kanssa. Tästä syystä suksi on hyvin suuntavakaa, mutta kevyt ja ketterä käsitellä.

Ensikokemus suksesta oli huikea. Olo oli kuin pikkupojalla. Suksia on selvästi nopempi ja helmpompi käsitellä. Pehmeissä olosuhteissa suksen kanto-ominaisuudet eivät ole aivan yhtä hyvät mitä pidemmissä suksissa. Pehmeällä hiihdettäessä suksi on edelleen helppo ja kevyt käsitellä, koska suksen päälle ei kerry lunta. Normaalimittaisesta suksesta tulee raskas hiihtää sohjoisella kelillä, koska sen päälle kertyy helposti painavaa lunta. Kovalla alustalla suksi toimii yhtä hyvin mitä pidempikin suksin. Aivan jäisellä alustalla pidempi suksi tuntui hiukan suuntavakaammalle. Pienet erot suksien välillä saattaavat olla parikohtaisia.

Veikeä uutuus sopii hyvin kaiken tasoisille hiihtäjille. Käsiteltävyys lyhyessä suksessa on erinomainen ja luisto erittäin hyvä. Lyhyt suksi sopii hyvin myös luisteluhiihtoa aloitteleville, koska sen käsittely on helppoa eivätkä kannat kolise. Maailman Cupissa ei suksia tulla näkemään lähiaikoina, koska FIS-säännöt kieltävät näin lyhyiden suksien käytön kisoissa.

Suksien hinta 349€ 
Hintatiedot: Kalle Sport