Sauvatesti

Electrofitin hiihtovalmentaja, Simo-Viljami Ojasen tekemä testi.

Sauvan valinnassa on syytä ottaa huomioon useita asioita. Suosittelen hiihtäjän tasosta riippumatta aina 100% hiilikuitusauvoja. Sauva vaikuttaa suoraan hiihtotekniikkaan kokemattomilla hiihtäjillä. Painava sauva palautuu heilurin jälkeen työntöön liian hitaasti. Tällaisella sauvalla hiihtäminen vaatii enemmän taitoa, koska sauva pitää asettaa tarkasti paikoilleen ja hidas heiluri vaatii myös pidemmän suksen liukuvaiheen, joka taas vaatii parempaa tasapainoa hiihtäjältä. Paino ei ole yksinään valinta peruste, jonka perusteella sauva kannattaa valita. Swingiin vaikuttaa myös painopiste. Painopisteen ollessa liian alhaalla sauvan heiluri on samanlainen kuin heiluttaisi kiveä narun päässä. Silloin sauva lähtee hitaasti liikenteeseen ja heilahtaa turhan eteen, jolloin ei päästä heti työntövaiheeseen. Sauvan painopisteen ollessa liian ylhäällä sauva on tunnoton ja se täytyy tuoda työntöön tarkasti.

Sauvasta pitäisi pystyä päästämään irti työnnön loppuvaiheessa. Hihna pitää olla napakka käteen ja käsi pitäisi saada säädettyä mahdollisimman lähelle kahvaa hihnaa kiristämällä. Huono hihna tai huonosti säädetty hihna voi pilata hyvänkin sauvan tuntuman ja tehdä sauvan palautumisheilurista hitaan. Hihnoja on erilaisia, joten miettiessäsi eri sauvavaihtoehtoja on hyvä tarkistaa, että hihna on sopiva käteesi ja säädöt ovat riittävät. Hiihdettäessä sauvaa ei tulisi koskaan puristaa vaan sauvan pitäisi ”roikkua” pelkän hihnan varassa. Testisauvoissa oli säädettäviä hihnoja sekä pikalukituksella varustettuja hihnakahva yhdistelmiä. Molempiin malleihin on saatavilla erikokoisia hihnoja.

Sauvoissa käytetään erilaisia hiilikuituja. Tämä on yksi syy mikä selittää suuretkin hintaerot sauvojen välillä. Kalliimmat hiilikuidut ovat yleensä lujempia ja kevyempiä. Putken jäykkyys riippuu myös sauvan pituudesta. Tästä syystä lyhyemmissä mitoissa ei tarvitse erikoisjäykkiä sauvoja, mutta jo noin 160-170cm sauva tulisi olla jo selvästi jäykempi, sillä ylimääräinen jousto sauvassa heikentää työntövoimaa. Notkealla sauvalla ei voi työntää tasatyöntöä, koska se antaa liikaa periksi eikä vartalon painoa voida hyötykäyttää työnnössä.

Sompia on jokaisella merkillä vakiona erikokoisia ja näköisiä. Somman paino ja koko vaikuttaa paljon heiluriin, koska se on sauvan päässä. Osalla merkeistä onkin jo lähtökohtaisesti varsin pieniä sompia vakiona sauvoissa. Sompien vaihto onnistuu helposti kuumalla vedellä ja kuumaliimalla. Swixin triac sauvassa on edistyksellinen Triac Basket System, jolloin somman vaihtoon ei tarvitse työkaluja. Somman muotoilu vaikuttaa siihen kuinka hyvin sompa kantaa hangessa ja miten hyvin se puree jäiseen lumeen.

Testissä olleet sauvat

Testiin jokainen merkki antoi parhaat sauvansa. Mittasimme jokaisen sauvan pituuden ja painon hihnoineen ja sompineen. Arvosana muodostuu vakiokomponentein varustetusta sauvasta. Jokaiseen sauvaan on mahdollista vaihtaa komponentteja.


Swix Triac 2,0 299€

Swix Triac on viimeistelty kokonaisuus ja nykyaikaisin sauva. Triacin hihna on ehdottomasti markkinoiden paras. Suurin osa muista valmistajista on kopionut tätä joltakin osin. Kahvan lukitusmekanismi pitää hyvin hihnan paikallaan ja se ei löysty käytössä. Triac sopii myös erinomaisesti pidemmillekin hiihtäjille jäykkyytensä ansiosta. Sauva ei ole testin jäykin, mutta varmasti suurimmalle osalle riittävän jäykkä. Sauvan swingi on nopea ja tarkka. Hihnan ollessa oikeissa säädöissä sauva palautuu oikeaan isku asentoon kuin ajatus. Triacissa on ainutlaatuinen TBS-sompa. Triac Basket System mahdollistaa somman vaihtamisen käsin ruuvaamalla. Tämä ominaisuus mielyttää varmasti myös pitkän matkan hiihtäjiä. Ehdottomasti testin paras sauva ominaisuuksiltaan.

HIHNA 5
KAHVA 4,5
SOMPA 5
JÄYKKYYS 4,5                                    
SWINGI/TARKKUUS 5                   
KOKONAISUUS: 4,79


Madshus Nano Carbon Race 199€

Sauvan hihna on lämpömuotoiltava ja ensituntuma hihnasta ei ollut hyvä. Muutaman lenkin jälkeen hihna otti muotonsa kädestä ja alkoi istumaan paremmin. Hihnan sai säädettyä napakaksi ja sauva palautui erittäin hyvin käteen. Kahva sauvassa on erilainen mitä muissa, sillä se on kapeampi peukalon ja etusormen kohdalta. Tästä syystä kahva on varmasti istuvin käteen myös pienempi kätisillä. Sauvan sompa oli hyvän kokoinen, mutta pehmeämmissä olosuhteissa olisi voinut olla aavistuksen suurempi. Sauva on jäykkä ja erittäin kevyt. Sauvan heiluri on nopea, mutta ei avian yhtä tarkka kuin Swixin. 

HIHNA 4,5
KAHVA 4,5
SOMPA 4
JÄYKKYYS 5                                       
SWINGI/TARKKUUS 4,5                     
KOKONAISUUS: 4,57


KV+ Tornado Klip 259€

Sauva on erittäin jäykkä. Kahva ei ole luonnonkorkkia, mutta takaa hyvin pidon nahkean pinnan ansiosta. Sauvaa on saatavilla kahdenlaisella hihnalla. Vakiosompa oli hyvän kokoinen ja sauvan swingi oli erittäin hyvä. Jäykkyytensä ansiosta sauva sopii myös pidemmillekin hiihtäjille. Hihna on erittäin istuva käteen. Pikalukkohihnan kanssa sauvan tarkkuus ja swingi eivät ole aivan yhtä hyvät kuin säädettävän hihnan kanssa.

HIHNA (pikalukko) 5
KAHVA 4
SOMPA 4
JÄYKKYYS 5                                    
SWINGI/TARKKUUS 4                              

KOKONAISUUS: 4,43


One Way Premio HD, 279€

Sauva on erittäin jäykkä. Jäkkyyden myötä painoa on tullut lisää, jonka myötä sauvan heiluri on heikentynyt. Sauva sopii erityisesti pitkille hiihtäjille, joiden sauvan pituus on yli 160cm. One Wayn sompa hyvin suuniteltu ja siinä piikki kestää myös kovaa asfalttia. Vakio sompa on hyvän kokoinen, mutta pehmeämmillä keleillä suosittelen yhtäkokoa isompaa sompaa. Sauvan kahva on aavistuksen lyhyen oloinen, mutta hiihdettäessä ei haittaa menoa.

HIHNA 4
KAHVA 4
SOMPA 4
JÄYKKYYS 5                                     
SWINGI/TARKKUUS 3,5                            
KOKONAISUUS: 4,14


LEKI Primus Shark 299€

Sauvan hihna on erittäin miellyttävä käteen ja onkin pikalukko hihnoista paras. Sauvan kahva tulee muita merkkejä korkeammalle ja antaakin hyvän tuen työnnön loppuosassa ja nopeuttaa sauvan palautumista. Hihna ja kahva vaativat hivenen aikaa totuttelua. Sompa sauvassa on pieni ja tahtookin upota pehmeämmillä keleillä. Sauvan putki oli hivenen löysä tässä mitassa. Yli 160cm mittoissa kannattaa valita jäykempi putki.

HIHNA 5
KAHVA 4,5
SOMPA 3,5
JÄYKKYYS 3,5                                    
SWINGI/TARKKUUS 4,5                             
KOKONAISUUS: 4,14


Exel Ultra, 249€

Swixin kopio hihna oli tässä sauvassa hyvä. Kahva oli sama kuin World Cupissa. Sauvan swingi on erittäin nopea, mutta sauva on jo hieman tunnoton keveystensä takia. Valitettavasti hihna ei aivan täydellisesti istunut kahvaan ja se heikensi hieman sauvan heilurin tarkkuuta. Kahvan hihnan kiilaus päästää hihan kovassa iskutuksessa löystymään. Sompa oli hivenen pieni pehmeämmille aluistoille.

HIHNA 5
KAHVA 3,5
SOMPA 4
JÄYKKYYS 3,5                                   
SWINGI/TARKKUUS 4,5                               
KOKONAISUUS: 4,07


One Way Premio, 169€

Jäykkä sauva sopii hyvin pidemmille hiihtäjille. Hihna on sauvassa muista poikkeava. Hihna vaatii enemmän säätötyötä muihin sauvoihin verrattuna, koska siinä on 4 remmiä, joita pitää kiristää. Toki tämän ominaisuuden ansiosta hihna saadaan istumaan hyvin yksilöllisesti, jos jaksaa nähdä tämän pienen vaivan. Hihna laskeutuu muita merkkejä alemmaksi. Hihnan kuminauha säätö on pehmeä, mutta vahvoille hiihtäjille suosittelen One Wayn uutta hihnaa jossa ei ole joustoa. Uuden hihnan kanssa sauvassa on myös tarkempi tuntuma. One Wayn sompa hyvin suuniteltu ja siinä piikki kestää myös kovaa asfalttia. Vakio sompa on hyvän kokoinen, mutta pehmeämmillä keleillä suosittelen yhtäkokoa isompaa sompaa. Sauvan swingi premiossa oli aavistuksen parhaimpia sauvoja hitaampi ja tunnottomampi.

HIHNA 3,5
KAHVA 4
SOMPA 4
JÄYKKYYS 5                                     
SWINGI/TARKKUUS 3,5                            
KOKONAISUUS: 4,07


Yoko 9100, 199€

Yokon sauva on myös perusvarma valinta kaikilta osa-alueiltaan. Swingi on nopea ja putki on kohtuu jäykkä. Säädettävä hihna on Swixin hihnan kopio ja hyvin istuva. Sompa oli hyvän kokoinen. Yokon sauvaa on saatavana myös pikalukitushihnalla. Pikalukitushihna on syytä valita oman käden koon mukaan. Vahvoille hiihtäjille suosittelen säädettävää hihnaa. Siinä on myös parempi tuntuma sauvaan.

HIHNA 4
KAHVA 4
SOMPA 4
JÄYKKYYS 3,5                                
SWINGI/TARKKUUS 4                       
KOKONAISUUS: 3,86


Rex R1, 159€

Rex on kaikilta ominaisuuksiltaan tasaisen varman. Sauvan jäykkyys on hyvällä tasolla. Sompa on kooltaan varmasti kaikkein sopivin aktiivikuntoilijalle ja sillä pärjää myös hiukan pehmeämmilläkin keleillä. Toki hiukan pienempi sompa tekisi sauvasta nopeamman. Hihna on hyvä kopio Swixistä. Se ei ole aivan yhtä miellyttävä, mutta istuu hyvin käteen.

HIHNA 4
KAHVA 4
SOMPA 4
JÄYKKYYS 3,5                                   
SWINGI/TARKKUUS 3,5                              
KOKONAISUUS: 3,71


Start Race, 159€

Sauvan swingi on nopea ja Swixin hihnan kopio on myös hyvin istuva. Hihna jää myös mukavasti auki käytön jälkeen, joten se on helppo pukea. Hihnan lukitus pitää hyvin ja putki on kohtalaisen jämäkkä. Sompa on tässä sauvassa pieni ja varmasti antaa hyvän swingin, mutta vähänkään pehmeämmällä latu-uralla upottaa taatusti.

HIHNA 4
KAHVA 4
SOMPA 3
JÄYKKYYS 3,5                               
SWINGI/TARKKUUS 4                            
KOKONAISUUS: 3,71


Exel World Cup, 169€

Uudella Exelin hihnalla sauva on erittäin hyvä kokonaisuus. Kahvan lukitus on helppo käyttää, mutta kovempaa työntävillä lukitus ei tahdo pitää. Sompa on pieni, mutta normaali keleillä riittävän kokoinen. 

HIHNA 5
KAHVA 3,5
SOMPA 4
JÄYKKYYS 4,5                               
SWINGI/TARKKUUS 4  
KOKONAISUUS: 4,2


Exel Curve X-HMC 100, 349€

Testin erikoisuus oli mielenkiintoinen uutuus. Hihna oli huono ja heikensi testitulosta. Hihnan ja kahvan vaihdoksen myötä sauvan swingi parani merkittävästi. Edelleenkin sauva oli hitaimmasta päästä. Sauva oli hyvä tasatyönnössä, mutta vuorohiihdossa sekä luistelutyyleissä haastava hallita. Testien kellotuksissa sauva ei ollut yhtään nopeampi lyhyellä matkalla mitä suora sauva. Sauvan hidas heiluri vaikeutti sauvan tuontia uuteen työntöön. Sompa oli hyvän kokoinen, mutta hivenen raskas ja vaikutti myös sauvan swingiin.

HIHNA 2 (uusi hihna 5)
KAHVA 3
SOMPA 3
JÄYKKYYS 3,5 (uusi putki 4)                        
SWINGI/TARKKUUS 2 (uudella hihnalla ja putkella 3,5)                 

KOKONAISUUS: 2,71 (uusittu Curve 3,7)