Zero- ja nanogrip pitopohjasukset

Pitopohjasukset (zero- ja nanogrip) eivät ole yleissuksia, mutta toimivat erittäin hyvin nollakelissä. Nollan lämpimämmällä puolella suksi pitää sataprosenttisesti, mutta ei saavuta liisterisuksen viimeisintä herkkyyttä luistossa. Pitopohjasukset vaativat aina kosteutta toimiakseen ja tästä syystä uuden lumen pakkaskeleillä (lumi kiteistä ja kuivaa) luisto- ja pito-ominaisuudet eivät ole parhaimmillaan. Pitopohjasuksi toimii kohtuullisesti vanhan lumen pakkaskeleillä, koska paljon hiihdetty ura tiivistyy ja liippaantuu (Tällöin ladussa on kosteutta). Suksen ominaisin käyttöalue on kuitenkin pikkupakkasista aina lopputalven lämpöisimpiin keleihin.

Pitopohjasuksien etuna on helppohoitoisuus. Ne ovat pitoalueen osalta voiteluvapaat, mutta eivät huoltovapaat. Suksen pitoaluetta on puhdistettava, koska normaalia huokoisempi pohja tukkeutuu likaisella ja kostealla lumella. 0-kelissä suksia tulee käsitellä jäänestoaineella, jolla estetään lumen tarttuminen ja pohjan jäätyminen. Lopputalven roskaisilla laduilla sukset pääsevät oikeuksiinsa, koska ladulle varisseet roskat eivät tarraa niihin samalla tavalla kuin liisterillä voideltuun sukseen.
 

Pitopohjasuksia on kahdenlaisia.

Zero-pitopohjasuksissa on kumimainen massa pitoalueen kohdalla, jossa pito tuotetaan mekaanisesti. Zero-sukset ovat käytössä Maailman Cup tasolla 0-kelissä ja toimivat ongelmakelin suksena. Näissä olosuhteissa kyseinen malli onkin toimivin vaihtoehto. Vesikelillä liisterivoitelulla saadaan aikaseksi lasimaisempi pitopinta ja tästä syystä voideltu suksi on karheaa pitopohjaa liukkaampi. Zero-suksien pitoaluetta pitää putsata säännöllisesti ja samalla karhentaa 80-120# hiekkapaperilla. Jäätymisen estoainetta tulee käyttää aina lähellä 0-astetta. Zero-pitopohjasuksia on myös mahdollista voidella tavallisilla pitovoitella, jolloin suksi toimii myös pakkaskeleillä. Suksi on kuitenkin putsattava hyvin, jos sitä voitelee pidoilla.

Nanogrip sukset ovat yleensä koko matkalta pinnoitettuja. Jos Nanogrip-pinnoitetta lyhennetään se heikentää suksen pito-ominaisuuksia. Nanogrip suksille on oma käyttäjäkuntansa ja on tärkeää, että ostat tämänkin suksen asiantuntijaliikkeestä. Nanogrip-suksienkin tulee olla oikeaa jäykkyyttä, jotta sieltä löytyy ns. pitopesä. Suksen pohjan pinnoite hioutuu hiihtokilometrien myötä painollesi ja tekniikallesi sopivaksi. Luistoalueilta pinnoite kuluu suuremman paineen myötä ja suksi alkaa luistamaan paremmin. Nanogrip-suksia tulee putsata säännölisesti ja käsitellä jäätymisen estoaineella, koska ladulla on aina likaa, joka tukkii huokoisen pohjan.


Faktat:


  • Ihannetilanne on omistaa kaksi paria perinteisen tyylin suksia.
  • Pitopohjat kosteisiin olosuhteisiin ja voideltavat sukset pakkaskeleihin. Tällöin voitelu ei ole hankalaa ja lenkki ei jää koskaan tekemättä välineiden/voitelun takia.
  • Pitopohjasukset ovat loistavia keksintöjä ja helpottavat voitelutuskaa.
  • Toimivat erinomaisesti kosteissa olosuhteissa n. -3..+20 (vanhalla lumella ja tiivillä alustalla kovemmissakin pakkaslukemissa)
  • Zero-suksia käytetään myös kisakäytössä.
  • Jos ei ole koskaan tottunut hyvään, oikein valittuun ja voideltuun sukseen saattaa pitää pitopohjasuksia maailman parhaina suksina kaikissa olosuhteissa.