Rullasuksitesti

Perinteisen tyylin sukset

Swenor Finstep

Sukset ovat vakaat ja puurunko vaimentaa tärinän hyvin. Runko on joustava ja antaa aidon hiihtotuntuman. Suksi on kuitenkin aika painava mikä hiukan heikentää hiihtotuntumaa vauhdikkaassa vuorohiihdossa. Testisuksessa oli Swenorin kakkoset eli keskinopeat rullat. Rullat ovat leveät ja täten hyvin suuntavakaat. Leveä rulla helpottaa yhdellä suksella liukua. Asfaltilla hiihdettäessä vakiorullat tuntuivat aavistuksen liian nopeilta ja hiihdettäessä tuli kiire sukselta toiselle.  Maaston on oltava riittävän vaativa tai alustan riittävän hidas näille suksille. Parhaimmillaan sukset olivat hiekkapohjaisilla teillä. Vierintävastus näissä olosuhteissa on juuri sopiva, leveä pyörä ei upota ja puurunko absorboi suurimmat tärinät erittäin hyvin. Swenorin Finstep onkin ehdottomasti omiaan hiekkapohjaisilla alustoilla, kuten Paloheinässä.

Akseliväli: 725mm
Pyörän leveys: 52mm
Pyörän halkaisija: 75mm
Hinta: 329€


Swenor Fibreglas

Rullat ovat tässä mallissa kapeammat kuin Finstepissä, mutta runko on sama. Suksi heilahtaa hyvin ja luonnollisesti eteen, koska kapeammat rullat ovat myös kevyemmät. Hiihtotuntuma onkin näissä hyvä. Toki taas yhdensuksen liu’ussa pysyminen on haastavampaa kapeammalla rullalla ja suksi vaatiikin hiihtäjältä parempaa osaamista. Swenorin puurunkoiset sukset ovat aina hiukan kaarevia samalla tavalla kuin tavallinenkin suksi. Tämän ansiosta runko tuntuu alla lähes samalta kuin talvella hiihdettäessä. Suksen kaarevuus vaikuttaa hiukan myös suksen suuntavakauteen. Suksi elää alumiinirunkoisia suksia aavistuksen enemmän yhdensuksen liussa. Rullien nopeus on Fibreglassissa nopeahko hiihdettäessä asfaltilla. Näilläkin suksilla voi hiihtää hiekkapohjasilla teillä, mutta syksyä kohden mentäessä pohjat hiukan pehmenevät, joten rullat upottavat hiukan leveäpyöräisiä malleja enemmän.

Akseliväli: 725mm
Pyörän leveys: 45mm
Pyörän halkaisija: 70mm
Hinta: 329€


Swenor Carbonfibre

Kolmikon matallimmat pyörät ja paras hiihtotuntuma asfaltilla. Paino piste on jo hyvin lähellä asfalttia ja suksen painokaan ei häiritse niin juurikaan edes vauhdikkaassa vuorotahdissa. Runko on samaa materiaalia mitä Finstepissä ja Fibreglassissa. Rullat ovat edelleen aavistuksen nopeat, mutta vaihtelevammassa maastossa ja huonommilla pohjilla menee hyvin. Carbonfibre on yksi suosikki suksistani ylämäkiharjoituksiin, koska se on helppo hallita ja sopivan nopea.

Akseliväli: 715mm
Pyörän leveys: 40mm
Pyörän halkaisija: 65mm
Hinta: 329€


Vauhti Classic T710

T710 oli joukon positiivinen yllättäjä. Hiukan epäilystä herätti korkea ja kapea rulla, mutta madalletun rungon ja neliskanttisten pyörien ansiosta hiihtotuntuma oli erittäin hyvä. Rullasuksi palautui vartalon alle hienosti ja antoi vähän joustoa rungosta. Rullien nopeus oli hyvin lähellä talvista liukasta nollakeliä ja näillä saakin jo kohtuullista harjoitusvastusta. Alumiinirunkoinen kalpenee aina puurunkoiselle sukselle käyttömukavuudessa, koska ne täryttävät enemmän, mutta toisaalta keveys ja aito hiihtotuntuma oli tässä suksessa kohdillaan.

Akseliväli: 710mm
Pyörän leveys: 38mm
Pyörän halkaisija: 79mm
Hinta: 229€


One Way Classic Carbon 13

Hiilikuitu on aina makeaa! Suksi on kevyt varsinkin rungon osalta. Uudistetussa 13 mallissa on nyt neliskanttisemmat rullat mitä aikaisemmissa versioissa. Sen ansiosta hiihtotuntuma on parantunut. Rullat ovat siinä hitaan ja sopivan rajoilla. Näillä suksilla saa hyvän harjoitus vastuksen. Sukset hivenen olivat hivenen epävakaat yhden suksen liu'ussa. Hiilikuiturunko kuitenkin absorboi alumiini runkoista suksea paremmin tärinät, mutta hajoaa helpommin iskuista.

Akseliväli: 695mm
Pyörän leveys: 43mm
Pyörän halkaisija: 75mm
Hinta: 289€


Pro-Ski C2 / SWIX C2

Oli hiihtotuntumaltaan erittäin leppoisa suksi ja vastus on pyörissä sopiva. Suksi tuntui kevyeltä ja palautui helposti eteen. Pro-Ski C2 oli ehdottomasti hiihdettävyydeltään yksi parhaista suksista ja antoi aidon hiihtotuntuman. Suksen erilainen leikkaus ja riittävän leveät rullat paransivat suksen suuntavakautta. Pro-Ski C2 onkin yksi parhaimmista vaihtoehdoista asfalttipohjaisille lenkeille. NIS-levyllisessä mallissa Rottefellan sidettä voidaan liikutella monon koon mukaan.

Akseliväli: 722mm
Pyörän leveys: 50mm
Pyörän halkaisija: 67mm
Hinta: 289€


Pro-Ski C2 Flex

Tässä mallissa runko on ohutta alumiinia ja rungon sisällä kulkee jänniterauta, joka pitää sen kasassa. Raudan avulla voidaan myös säätää rungon jäykkyyttä ikään kuin pyörän pinnaa. Hiihtotuntumassa ei suurta eroa ollut C2 ja C2 Flexin välissä. Flex antaa aavistuksen enemmän joustoa potkussa ja tärisyttää muita alumiinirunkoisia suksia vähemmän. Suksi on parhaimmillaan vaihtelevassa maastossa, jossa joudutaan käyttämään kaikkia tekniikoita. Sukset ovat olleet pidemmän aikaa käytössä ja ne ovat kestäneet todella hyvin kulutusta.

Akseliväli: 722mm
Pyörän leveys: 50mm
Pyörän halkaisija: 67mm
Hinta: 339€


Start Classic

Pitkä runko tekee Startin uutuudesta vakaan hiihtää. Uretaani pyörillä varustettu malli oli kuitenkin hiukan kova hiihtää ja pito märällä asfaltilla on heikompi verrattuna kumipyöräisiin malleihin. Suksi ei juurikaan hae sivuttaissuunnassa ja on mielestäni iso kokoiselle kaverille hyvä vaihtoehto. Rullasuksien nopeus on hyvin lähellä talvista hiihtoa. Kumipyörillä varustettu malli oli miellyttävämpi hiihtää. Tärinää oli vähemmän ja suksi kääntyi paremmin sekä pito oli parempi kosteammalla asfaltilla.

Akseliväli: 735mm
Pyörän leveys: 38mm
Pyörän halkaisija: 76mm
Hinta: 269€


Ski Go Aluminium Classic

Hiihtotuntuma oli erittäin luonnollinen ja pitkä runko teki suksesta suuntavakaan hiihtää. Rullasuksissa oli sopivan levyiset renkaat, jotka tekivät siitä helpon hallita vuorohiihdossa. Ski Go:n alumiini runkoinen suksi antoi myöskin hiukan joustoa hiihdettäessä. Tämä vaihtoehto sopii niin vasta-alkajalle kuin kilpahiihtäjälle. Hinta on alumiinirunkoisessa suksessa myös erittäin kilpailukykyinen. Suksella on myös mahdollista hiihtää hiekkapohjaisilla teillä rullien leveyden ansiosta, mutta vierintävastus olisi hyvä olla pienempi hiekalle siirryttäessä. Akseliväli: 769mm

Pyörän leveys: 44mm
Pyörän halkaisija: 75mm
Hinta: 199€


Ski Go Carbon Classic ja Carbon NIS Classic

Pitkä kevyt runko antaa jo reilusti joustoa hiihdettäessä. Hiilikuiturunko toimii tässä suksessa todella hyvin tärinän vaimentajana Suksen pituuden ansiosta kevyestä suksesta on saatu suuntavakaa. Parhaimmillaan suksi on asfaltti pohjaisilla teillä. Verrattuna Ski Go:n alumiiniseen malliin on tämä keveytensä ansiosta mukavampi hiihtää pitkissä vuorohiihto pätkissä. Suksi palautuu vartalon alle helpommin ja on kevyempi kannatella yhden suksen liu'ussa. Suksesta on saatavilla kahta jäykkyyttä. NIS-levyllisessä mallissa Rottefellan sidettä voidaan liikutella monon koon mukaan.

Akseliväli: 769mm
Pyörän leveys: 44mm
Pyörän halkaisija: 75mm
Hinta: 299€


Vauhti Classic 1r XT

XT on hyvä perussuksi. Leveät pyörät ovat suunta vakaat hiihtää. Kevyt alumiini runko on ei ole aivan niin suunta vakaa verrattuna pidempiin malleihin, mutta toimii oikein hyvin nuorilla ja kevyemmillä hiihtäjillä. Suksella voi myös kohtuudella hiihtää hiekkapohjaisilla alustoilla.

Akseliväli: 720mm
Hinta: 149€


Luistelutyylin sukset

Swenor Elite

Elitessä on madallettu puurunko. Luistelu hiihdossa paino siirtyy perinteistä voimakkaammin puolelta toiselle, joten rullasuksen painon vaikutus korostuu enemmän käyttömukavuudessa. Elite on alumiinirunkoisia suksia painavampi, mutta tärinän vaimennus erittäin hyvä. Suksi onkin rauhallinen hiihtää. Kumipyörät ja puurunko ovat erittäin miellyttävät jaloille. Suksi on parhaimmillaan huonoilla alustoille ja tasaisissa maastoissa.

Akseliväli: 615mm
Pyörän leveys: 24mm
Pyörän halkaisija: 100mm
Hinta: 329€


Vauhti Skate 4

Alumiini runkoinen ja 100mm pyörillä varustettu rullasuksi on Vauhdin kehitystyön satoa. Aikaisempaan malliin verrattuna pyörien nopeus on lähempänä sitä hyvää hiihtokeliä. Kumipyörät ottivat riittävästi tärinää pois ja sivuttaispitoa löytyi. Pitkä madallettu runko toi sukseen suuntavakautta ja potkuun sai suksella hyvän vasteen. Hiihtotuntuma oli aito. Suksi sopii niin aloittelijalle kuin aktiivikilpailijalle.

Akseliväli: 575mm
Pyörän leveys: 24mm
Pyörän halkaisija: 100mm
Hinta: 199€


Vauhti XT

Hiukan lyhyemmällä rungolla varustetussa XT:ssä on suora runko ja nopeat kumi pyörät. Kumi pyörissä oli hyvä pito. Lyhyt runko on kevyt ja heilahtaa mukavasti vartalon alle. Suksen suuntavakaus kuitenkin kärsii rungon pituutta lyhentäessä. Suksi elää liu’ussa enemmän.

Akseliväli: 530mm
Pyörän leveys: 24mm
Pyörän halkaisija: 100mm
Hinta: 249€


Vauhti WRX

Pyörät ovat erittäin nopeat ja matka taittuu sutjakasti. Kovaa mentäessä suksen palautuminen korostuu ja lyhyt runko heilahtaa nopeasti vartalon alle. Suksi elää sivuttaissuunnassa pidempi runkoisia enemmän ja vaatiikin hiihtäjältä jo erittin hyvää teknistä osaamista. Nopeilla rullasuksilla tulee helposti kiire työntämään, jos ei ole riittävästi tasopainoa eikä malta liukua riittävän pitkään. Näillä suksilla hyvä hiihtäjä pääsee yli 25km/h keskinopeuksiin helposti.

Akseliväli: 530mm
Pyörän leveys: 24mm
Pyörän halkaisija: 99mm
Hinta: 249€


Vauhti WRX+

Kevennetty versio WRX+ ei hiihdettävyydeltään juurikaan poikkea WRX:stä. Pieni keveys toki lisää aavistuksen käyttömukavuutta ja näyttää helkkarin hienolle!

Akseliväli: 530mm
Pyörän leveys: 24mm
Pyörän halkaisija: 99mm
Hinta: 269€


Start 71

Matala 71mm uretaani pyörä rullaa hyvin ja on erittäin helppo hiihtoinen. Matala pyörä parantaa suksen suunta vakautta huomattavasti. Suksella on helpompi pysyä yhden suksen liussa ja suksi on kevyt käsitellä. Uretaani pyörä täryttää hiukan enemmän, mutta on kumipyöräistä liukkaampi. Parhaimmillaan ylämäkiharjoituksissa ja hyvillä tie pinnoilla. Sopii hyvin aloittelijoille ja junioireille.

Akseliväli: 600mm
Pyörän leveys: 30mm
Pyörän halkaisija: 71mm
Hinta: 199€


Start 80

80mm kumipyörällä varustettu suksi on yksi suosikeista luisteluhiihtoon. Suksi on rullien pienen halkaisijan vuoksi hyvin suuntavakaa ja kumipyörien ansiosta pitoa löytyy kosteammallakin asfaltilla. Kumipyörät vaimentavat myös tärinää. Hieman raskaampi suksi verrattuna 71, mutta huonommilla asfalteilla parempi vaihtoehto. Suksessa on jo hiukan harjoitus vastusta. Erittäin miellyttävä ja aito hiihtotuntuma.

Akseliväli: 600mm
Pyörän leveys: 30mm
Pyörän halkaisija: 80mm
Hinta: 199€


Start Elegance

Elegancessa on madallettu, kevyt runko ja nopeat pyörät. Nopeaksi rullasukseksi hiihdettävyys on hyvä. Ei ole aivan yhtä nopea kuin Vauhdin WRX, mutta kevyihin harjoituksiin hyvä vaihtoehto.

Akseliväli: 700mm
Pyörän leveys: 26mm
Pyörän halkaisija: 100mm
Hinta: 215€

Hintatiedot Kalle Sport