Electrofit-naiskaksikko mitalijahdissa Itävallan Ganghoferlaufissa ja EM-maratonkisoissa

Kuva1.png

Electrofitissa tutustuneet Mari Pihlatie (vasemmalla) ja Mary-Ann Alfthan, suuntasivat helmikuun lopussa Keski-Eurooppaan haastamaan itsensä Itävallan toiseksi suurimmassa pitkän matkan hiihtotapahtumassa, Ganghoferlaufissa.  Euroloppet sarjaan kuuluva kisa järjestettiin 50. kertaa Leutaschin kauniissa alppikylässä ja juhlaviikonlopun toisena päivänä vuorossa oli European Ski Marathon Championship -hiihto 42 km vapaalla tyylillä. 


“Koska tänne asti tulimme, halusimme kilpailla molempina päivinä – lauantaina lyhyemmän 25 km perinteisellä tyylillä ja sunnuntaina EM-matkan 42 km vapaalla. Tullessamme satoi kunnon kerros uutta lunta. Hotellimme oli aivan latujen vieressä ja oli mukava tutustua etukäteen lauantain mäkisiin kisalatuihin ja alkuosuuden kunnioitettavaan, pitkään nousuun. 

Suomesta lähdettiin hiotuilla ja valmiiksi luistovoidelluilla suksilla, joihin kaipasimme vain huippuluokan pitovoitelun. Paikallinen voitelumestari vastasi pitovoitelustamme – pohjavoide, liisteri ja kaksi kerrosta punaista purkkia.”

Kuva2.png

Kuva3.png

Lauantai Euroloppet Ganghoferlauf 25 km P

Lähtömme sujui hyvin, sukset toimivat loistavasti ja tilaa oli kiitettävästi. Reitti oli vaihteleva sekä profiililtaan että maisemiltaan, sen kiertäessä peltoja, metsiä ja kumpuilevaa laaksoa. 

Ongelmat alkoivat ensimmäisessä ylämäessä, kun suksenpohjiin jäätyi uutta pakkaslunta, joka täytyi ennen laskuja potkia ja raaputtaa pois. Sama ongelma vaivasi muitakin hiihtäjiä ja pahimmillaan sukset piti riisua jalasta ja raapia paakut sommalla ja lopulta monojen pohjista pois.

 Alun mäkien jälkeen loppumatka oli tasatyöntövoittoista, mikä tuntui nihkeässä lumessa yllättävän raskaalta. Onneksi loppumatka oli laskuvoittoinen ja paikoittain metsän siimeksessä jopa liukas.

Maalissa odotti iloinen yllätys, kun kuulimme voittaneemme omat ikäsarjamme.” 

Palautuminen alkoi iloisissa tunnelmissa urheiluhallin pastapartyssa, joka keräsi satoja hiihtäjiä nauttimaan ruuasta, juomasta ja seurasta.


Sunnuntai European Skimarathon Championship – 42 km V

”Sunnuntai aamuna heräsimme jälleen lumisateeseen ja tiesimme kisasta tulevan raskas. Tämän kisan profiili näytti harvinaisen tasaiselta – säästyisimme nousuilta, mutta myös palauttavilta laskuilta. Ensimmäiset 7 km kiersimme vauhdikkaasti Leutaschin pelloilla ja seuraavat 9 km loivasti alas viettävää jokilaaksoa. Jos kuvittelimme saavamme sillä osuudella helpotusta, niin erehdyimme. Edellisen päivän hiihto painoi jaloissa, kyyti oli kovaa ja töitä piti tehdä tauotta, jotta pysyi muiden mukana. Viimeinen neljännes auringon pehmittämällä ladulla tarjosi kaksi nousua ja kisan ainoat lepuuttavat laskuosuudet. Maisemat olivat kuin postikortista ja ladun varrella kannustajat tsemppasivat meitä innokkaasti. Ajatus lähestyvästä maalista sai jatkamaan ja viimeisillä kilometreillä muutama väsynyt selkä jäi taakse.”

42 km V matkalla Mari sai EM-pronssia N41-45 sarjassa ja Meiju pronssia N56-60 sarjassa.

42 km V matkalla Mari sai EM-pronssia N41-45 sarjassa ja Meiju pronssia N56-60 sarjassa.


Kuva5.png

Euroloppet-kisat kokoavat hiihtäjiä ympäri maailmaa ja tunnelma pienissä kylissä on juhlava. Keskimäärin 2000 starttia viikonlopussa, ei ruuhkia ja hyvät järjestelyt. Erityisen mieleen jäävä on after-ski tunnelma pastapartyssa, jossa ruokaa, juomaa ja tarinaa riittää. 


Mini-Ganghoferlaufissa saimme seurata pikkuhiihtäjien hurjaa kisaintoa ja heittäytymistä.  Kuvassa 9-10 vuotiaat tytöt ja pojat maalissa 2 km ”sprintistä

Kuva6.png

Meiju: ”Liittyminen Electrofitiin ja sen ensimmäiseen Vuokattihiihto-projektiin 2012-2013 muutti elämäni. Hiihdosta tuli intohimo ja ryhmässä harjoitteleminen on tuonut lukuisia ystäviä ja elämyksiä. Massahiihdot tuovat talveen lisämausteen ja Keski-Euroopassa on useita hienoja kohteita ja kisoissa tapaa samanhenkisiä hiihtäjiä”.

Mari: Tämä oli ensimmäinen hiihtoni Keski-Euroopassa mutta tuskin viimeinen. Loputtoman pitkän ja sateisen syksyn jälkeen aurinkoiset alppimaisemat tuntuivat uskomattoman upeilta. Pitkän kilpailutauon jälkeen kisajännitys yllätti ja Simon huolenpitoa ja ammattimaisia suksivoitelijoita oli ikävä.

Kuva7.png

Teksti ja kuvat: Mary-Ann Alfthan & Mari Pihlatie