Minne rullahiihtämään?

Lajista nauttiminen edellyttää sopivia reittejä taitotason, kunnon ja tyylin mukaan. Vapaalla tyylillä on parempi pysytellä asfaltilla, mutta perinteisellä tyylillä voi hiihtää myös kivituhkapohjaisilla teillä.

Olemme keränneet sivustolle paikkoja, joissa on miellyttävä hiihtää rullasuksilla. Halutessasi voit vinkata mukavista reiteistä meille GPS-tiedoston, kuvien ja pienen tarinan kera niin nostamme niitä sivuillemme lisää. Otamme myös mielellämme tietoja vastaan muualtakin päin Suomea.


Pääkaupunkiseutu


Bemböle / kehä III varsi

Reitti lähtee Bembölen kahvituvalta ja kulkee kehä III vartta pitkin. Alussa on pitkä loiva mäki, joka sopii loistavasti esimerkiksi lihaskestävyyttä harjoittavaan tasatyöntö- tai sauvoittahiihtoharjoitukseen. Mäki on noin kahden kilometrin mittainen. Mäen jälkeen tulee helppoa maastoa, joka on käytännössä pelkkää tasamaata ja se sopii taas loistavasti aloittelijalle. Tämä pätkä on useamman kilometrin mittainen. Kevyen liikenteen väylä on reitillä hyvässä kunnossa. Reittiä pystyy jatkamaan hyvin esimerkiksi lentokentälle asti.

Taitotaso: kokenut/aloittelija

Pituus: 5 km yhteen suuntaan

Pinta: kevyen liikenteen väylä, koko matka asfalttia

Lähtöpaikan osoite: Bellinmäki 1, 02740 Espoo


Bemböle - Nuuksio

Tämä reitti lähtee Bembölen kahvituvalta, josta edetään vanhan Turuntien 110 vieressä olevaa kevyen liikenteen väylää. Turuntien varrella on muutamia suojatiepätkiä ja yksi vaarallisempi risteys, joka on mäen notkossa 2,3 km kohdalla. Tietä jatketaan aina Nuuksiontielle saakka, jonka varressa kulkee myös kevyen liikenteen väylä Solvallan urheiluopistolle asti. Nuuksiontietä Solvallaan on vajaa 8 km ja reitti on erittäin mäkinen. Nousut ovat monipuolisia ja asfaltti hyväkuntoista. Nuuksiontiellä hevostilan kohdalla, 10 km päässä lähdöstä on usein hiekkaa vähän tiellä, joten siinä kannattaa olla tarkkana. Reitti sopii loistavasti kokeneiden kuntohiihtäjien tai kilpahiihtäjien harjoitteluun, mutta ei aloittelijoille. Kovat laskut kannattaa ottaa varovasti, koska vauhti kiihtyy niissä parhaimmillaan jopa 60 km/h. Bembölen kahvituvan tuntumassa on muutamia parkkipaikkoja.

Taitotaso: kilpahiihtäjä/kokenut

Pituus: 12 km yhteen suuntaan

Pinta: kevyen liikenteen väylä, koko matka asfalttia

Lähtöpaikan osoite: Bellinmäki 1, 02740 Espoo

 


Bemböle - Lentokenttä 

Pidemmälle rullalenkille sopiva 50 km lenkki. Reitti on profiililtaan melko helppo ja asfaltti on suurimmaksi osaksi hyvässä kunnossa. Reitillä on koko matka kevyen liikenteen väylä.

Taitotaso: kilpahiihtäjä/kokenut

Pituus: 50 km lenkki

Pinta: kevyen liikenteen väylä, koko matka asfalttia

Lähtöpaikan osoite: Bellinmäki 1, 02740 Espoo


Kulloon kyläkirkon suora

Asfaltti on kuin lakumattoa, joten ilo täällä on hiihtäjän hiihdellä. Matkaa suoralla on 4,4 km eli edestakaisin 8,8 km. Koko reitti on kaistoitettua kevyen liikenteen väylää. Lenkille kannattaa lähteä Kulloon kyläkirkolta ja 4,2 km kohdalla on alamäki, johon kokemattoman hiihtäjän kannattaa jarruttaa koko matkan ajan, koska mäen pohjalla on risteys. Risteyksestä täytyy kääntyä takaisin, jos mielii pysyä kevyen liikenteen väylällä. Reitillä on kauttaaltaan hyvä näkyvyys.

Taitotaso: aloittelija/kokenut

Pituus: 4,4 km suora

Pinta: kevyen liikenteen väylä, koko matka hyvää asfalttia

Lähtöpaikan osoite: Laversintie 2, Porvoo


Leppävaaran rullarata

Espoon Leppävaaran urheilupuistossa sijaitsee rullarata, jossa asfaltti on erittäin hyvässä kunnossa. Reitti on tasainen ja helppo. Reitillä on yksi pidempi loiva lasku ja erittäin pieni nousu. Kummatkin sujuvat aloittelijalta hyvin kunhan on hakenut varmuutta vähän rullasuksilla. Rullaradalla on mahdollisuus hiihtää pidempää 1,5 km mittaista rullalenkkiä tai lyhyempää 1 km mittaista rullalenkkiä. Aivan ensi kertalaisille tämä on oiva paikka ottaa tuntumaa rullasuksiin, koska reitti on rauhallinen. Ennen alamäkeen menoa olisi hyvä harjoitella tasamaalla.

Parkkipaikkoja rullaradan tuntumasta Pääskyskujalta saavuttaessa, mutta parempi pysäköinti mahdollisuus löytyy paremmin osoitteesta: Vanha maantie 15, Leppävaara. Parkkipaikan kulmalta pääsee hiihtämään rullaradalle kevyeen liikenteen väylää pitkin.

Taitotaso: aloittelija/ensikertalainen

Pituus: 1 ja 2 km lenkit

Pinta: rullarata, koko matka asfalttia

Lähtöpaikan osoite: Pääskyskuja 11, 02620 Espoo


Nikinmäki - Sipoo - Nikinmäki

Reitillä on uusittu asfaltti ja reitin profiili on helppo. Reitillä on loivia nousuja ja laskuja. Tämä on turvallinen paikka myös aloittelijoille hiihtää. Jarruttamistekniikka on kuitenkin hyvä hallita ennen kuin tänne lähtee harjoittelemaan.

Taitotaso: kokenut/aloittelija

Pituus: 7,5 km suuntaansa

Pinta: uusi asfaltti

Lähtöpaikan osoite: Paarmatie 2, Vantaa


Paloheinä, keskuspuisto

Reitti kulkee Paloheinän kivituhkatietä pitkin. Se on hyvä ja helppo hiihtää, koska vauhti ei pääse kiihtymään kovin kovaksi hiekkapohjan takia. Sauvojen pitävyydestä tällä reitillä ei tarvitse huolehtia, koska ne uppoavat kivituhkaan, kuten talvella lumeen. Muutamat loivat mäet ja mutkat tuovat reittiin mielekkyyttä ja vaihtelua, mutta vaativuudeltaan ne ovat todella helppoja. Paloheinässä hiihtäessä kannattaa olla tarkkana, jos tiellä on irtohiekkaa tai sateen jälkeen uria. Keskuspuistossa hiihtäminen on muuten erittäin upea kokemus ja alusta on parhammillaan tasaisempi mitä asfaltti. Paloheinään pääsee näppärästi julkisilla ja alueella on hyvin parkkipaikkoja.

Taitotaso: kokenut/aloittelija

Pituus: 5,5 km lenkki

Pinta: kivituhka

Lähtöpaikan osoite: Pakilantie 124, Helsinki


Pirkkola-Paloheinä, Keskuspuisto

Hieno reitti Keskuspuistossa kierrettäväksi. Reitin profiili on kumpuileva, mutta profiililtaan melko helppo. Muutamissa laskuissa on syytä olla tarkkana irtohiekan tai vesisateen jälkeisten urien varalta. Alusta on pääsääntöisesti erittäin hyvässä kunnossa. Auton voi jättää esimerkiksi Pirkkolan urheilupuiston parkkipaikalle.

Taitotaso: kokenut

Pituus: 15 km lenkki

Pinta: kivituhka

Lähtöpaikan osoite: Pirkkolan urheilupuisto, Helsinki


Tuusulan Urheilukeskus

24.9.2019 valmistunut rullahiihtorata on aivan fantastinen. Asfaltti on tasaista ja reitti on mukavan vaihteleva. Mäet ovat melko pieniä, mutta ihan ensikertalaisille liian vauhdikkaita. Suksenhallintaa voi kuitenkin harjoitella tasaisilla osuuksilla ennen kuin lähtee mäkiin. Kokeneemmalle hiihtäjälle reitti on melko helppo, mutta mukavasti vaihteleva. Reitiltä on myös mahdollisuus hiihtää ampumahiihtoradalla kierros, jolloin pituutta lenkille tulee lisää reilu 100 m.

Taitotaso: kokenut

Pituus: 1,3 km

Pinta: uusi asfaltti

Lähtöpaikan osoite: Tuusulan urheilukeskus, Tuusula


Töölö-Paloheinä, Keskuspuisto

Reitin profiili on melko helppo ja alusta on Laakson kentältä lähtien kivituhkaa. Keskuspuistossa oman haasteensa tuovat pehmeät hiekkakohdat, joissa sukset saattavat rullata vähän huonommin. Tästä syystä alamäissä kannattaa aina olla tarkkana. Puistossa hiihtäminen on elämyksellistä ja sauvan piikit pitävät kuten talvella lumessa.

Taitotaso: kokenut

Pituus: 10 km suunta

Pinta: asfaltti/kivituhka

Lähtöpaikan osoite: Laakson ratsastuskenttä, Helsinki


Ruotsinkylä, lentokentän takana

Reitin lähtöpaikalla on parkkipaikka autoille. Tien vieressä kulkeva kevyen liikenteen väylä on pääosin sileä ja hyväkuntoinen. Tuusulanväylän suunnalta lähdettäessä noin 1,5 km kohdalla on vauhdikkaampi mäki, mutta muuten reitti on tasainen. 7 km jälkeen saavuttaessa Katriinantielle T-risteyksestä lähtee kumpaankin suuntaan kevyen liikenteen väylä. Vasemmalle lentokentän suuntaa käännyttäessä tulee vastaan loiva pidempi nousu, johon voi tehdä hyviä lihaskestävyysvetoja sauvoittahiihtäen tai tasatyöntäen. Oikealle käännyttäessä kevyeenliikenteen väylä on vähän heikommassa kunnossa.

 

Taitotaso: kokenut/aloittelija

Pituus: 7 km suunta

Pinta: kevyen liikenteen väylä, koko matka asfalttia

Lähtöpaikan osoite: Maisalantie 133, 04360 Tuusula

 Lähetä vinkit ja reitit osoitteeseen simo.ojanen@electrofit.fi


© Electrofit Oy 2013