Sentry Page Protection
GD133861.jpg

Pyöräilyn materiaalipankki

Pyöräily sopii kestävyyslajeista aloittelijalle parhaiten, koska suorituksessa on helppo pitää sykkeet matalalla ja tekniikka löytyy helposti. Jalkojen liike on koko ajan lähes samanlainen ja tästä syystä jalkojen lihaskestävyys kehittyy tehokkaasti. Luisteluhiihdossa ja pyöräilyssä voimantuotto on hyvin samantyyppinen. Lajit tukevatkin toisiaan hyvin.

Pyöräilyn harjoitusohjelmat


Harjoittelussa on tärkeää muistaa huomioida palautumisen ja harjoittelun suhde. Kovista harjoituksista palautuminen kestää pidemmän aikaa mitä kevyistä harjoituksista. Harjoittelu kuormittaa elimistöä ja palautuessa siitä tulee piirun verran parempi. Toisin sanoen elimistö tottuu tietyn tyyppiseen ärsykkeeseen ja kehittyäkseen se vaatii harjoittelulta progressiivisuutta, joko lenkkien pituuden tai tehojen kautta.

Harjoitusohjelmat on laadittu Electrofitin valmentajien toimesta. Niiden tavoitteena on parantaa kestävyysominaisuuksia sekä tuoda ideoita omaan harjoitteluun. Muista, että harjoittelet terveenä ja ennen systemaattisen harjoittelun aloittamista on hyvä käydä lääkärin tarkastuksessa.

Harjoitusohjelmissa harjoituksien järjestyksellä on merkitys. Pyri siis noudattamaan järjestystä. Osa harjoitteista on kuormittavia ja kehittäviä kun taas osa palauttavia ja ylläpitäviä.

Pyöräilijän lihaskuntoharjoittelu


Oikein tehty toiminnallinen lihaskuntoharjoittelu parantaa liikkuvuutta ja sillä saadaan luotua reserviä voimatasoihin. Pyöräilyssä lajinomainen lihaskestävyys on tärkeässä roolissa. Erityisesti keskivartalon hyvä lihaskunto on perusedellytys hyvälle ajotekniikalle. Itse suorituksessa ja harjoittelussa lihastyö on usein kevyttä ja hidasta. Kun lihaksilla ei ole tarvetta maksimaalisille ponnistuksille lihasten voimantuotto ominaisuudet heikkenevät. Onkin hyvin tärkeää aktivoida myös hermolihasjärjestelmää, jotta voimantuottoreservi, hiihdon taloudellisuus ja harjoitusten laatu saadaan säilytettyä hyvällä tasolla.

Keskivartaloharjoitteissa on helppo keskittyä lantion oikeaan asentoon ja sitä kautta siirtää "lihasmuistista" se ajotekniikkaan. Keskity myös isoissa liikkeissä keskivartalon hallintaan.

Aloita lihaskuntoharjoittelu aina tekniikan kautta. Yksi oikein tehty suoritus on aina parempi, mitä 10 väärin tehtyä toistoa.